Poolse school Rotterdam, 3 maal goud op het 10e Wierszowisko

7 maart 2010, Malden (bij Nijmegen).

Veel (half-)Poolse kinderen kwamen zondagmiddag naar Malden voor hun jaarlijkse poëziefestival Wierszowisko. Wierszowisko wordt georganiseerd door het Forum van de Poolse scholen in Nederland. Aanwezig waren delegaties van de Poolse scholen uit Breda, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Dit jaar was bijzonder, want de 10e editie van Wierszowisko. Er was bovendien internationale versterking van zusterscholen uit Düsseldorf-Duitsland en uit Lębork-Polen.

Het festival kende zoals gebruikelijk diverse onderdelen:

• Poëzie individueel, voor een drietal de leeftijdsklassen;

• Groep-optredens;

• Tekeningen;

• Quiz.

Het thema van het poëziefestival was dit jaar “Wszystko jest muzyka”; alles is muziek. Hiermee werd inspiratie gezocht bij de muziek. Bij de optredens bleek dat het thema bijna vanzelfsprekend tot Chopin leidde. Mede vanwege het in 2010, te vieren 200 jarige geboortejaar van -de in Polen geboren- Fryderyk Chopin.

Voor de kinderen was Wierszowisko een groot feest. Vaak heel nerveus als ze in het spotlicht op het podium stonden, kwam de ontlading bij de prijsuitreikingen. De jury onder voorzitterschap van Mw Barbara Borys- Damięcka, een bekende Poolse theater- en filmproducente en tevens lid van de Senat (Poolse 2e Kamer) en bijgestaan door o.a. consul Dhr. Rowicki van de Poolse ambassade in Den Haag, had veel tijd nodig, niet alleen om de prijswinnaars te selecteren maar ook om alle prijzen uit te reiken.

De Poolse school uit Rotterdam (officieel het Pools–Nederlands Centrum voor Cultureel en Educatie met lessen en bijeenkomsten op de locatie van de Volksuniversiteit aan de Heemraadsingel te Rotterdam) heeft veel prijzen gewonnen. Bijna de helft van de prijzen ging mee naar Rotterdam. Hoopte Natalka van Dijk op twee 1e plaatsen welnu die hoop bleek niet ijdel; het werden ook twee 1e plaatsen. Andere individuele ‘Rotterdamse‘ prijswinnaars zijn Emilka Karawajczyk, Piotr van Dijk en Mikołaj Stojanowicz.

Voor het meest belangrijke onderdeel, de groepspresentatie vertolkte de Rotterdams Poolse school ‘Etiuda o Fryderyku’ over de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Chopin, geschreven door de populaire Poolse kinderschrijfster Aneta Noworyta. Ook hier werd de 1e plaats behaald door de Poolse school Rotterdam met de leerlingen Chris, Piotr en Natalka van Dijk, Emilka en Filip Karawajczyk, Eva Verbiest, Kaja Piecyk, Basia de Zeeuw, Nathalie van Dursen, Jakub Szaruga, Mikołaj Stojanowicz and Eline Badry.

Daarenboven kreeg de Poolse school nog twee, bijzondere prijzen toegekend. Voor Basia de Zeeuw voor haar zang tijdens het groepsoptreden en voor Mikołaj Stojanowicz voor Poëzie individueel. Basia is uitgenodigd om deel te nemen als soliste aan “Wianki”, een cultureel evenement dat elk jaar wordt georganiseerd door “Scena Polska” in Utrecht. Mikołaj die door de jury werd geroemd vanwege zijn uitzonderlijke podiumpresentatie en artisticiteit, mag deelnemen aan één van de zomerworkshops, die worden gegeven door Poolse kunstenaars bij het Pools Podium in Utrecht.

Resten complimenten aan de organisatoren van deze 10e Wierszowisko. Ook complimenten voor Agata Bartnik, cultuurdocente van de Rotterdamse Poolse school, die de vele voorbereidingen en oefeningen vertaald zag in vele prijzen en in gelukkige leerlingen. Vele leerlingen hebben de thuisreis –na zo vele emoties- niet meer wakker volbracht. Zij droomden alweer van het 11e Wierszowisko …. misschien dan weer goud.

Pieter de Zeeuw

Nasze wydarzenia

Wierszowisko

Dla rodziców

Jeśli szukacie państwo pomocy czy porady na temat szkolnictwa w Holandii skontaktujcie się z Mentorem w swojej okolicy. Mentor

Wspieramy akcję